Stomatologia generala este specialitatea medicala dentara care trateaza totalitatea afectiunilor stomatologice, ocupandu-se in general cu tratamentele de reabilitare orala completa si complexa.

Practic, reabilitarea orala complexa si completa urmareste in primul rand conceperea unui plan de tratament care reface complet functiile pierdute ale aparatului dento-maxilar (in special masticatie si estetica) si urmareste mentinerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului.

Prima etapa este igienizarea profesionala a cavitatii orale, urmata de recuperarea resturilor dentare si extragerea celor considerate a fi irecuperabile.

Urmeaza tratarea cariilor simple si complicate urmate de interventiile chirurgicale (extractii, chirurgie endodontica, chirurgie parodontala, implantologie – daca este cazul). Se poate include si o etapa ortodontica daca este necesar. In final, este etapa protetica care va reprezenta si finalul tratamentului. Practic o astfel de reabilitare poate se intinda pe parcursul mai multor luni.

Planul de tratament este individualizat, urmarindu-se mentinerea rezultatelor pe termen indelungat.

Toate acestea necesita extrem de multa experienta clinica precum si multe cunostinte teoretice si practice.