Ortodontia este specialitatea stomatologiei care se ocupa cu indreptarea dintilor malpozitionati, dar si cu asigurarea unui echilibru functional al intregului aparat dento-maxilar.

Medicul ortodont este cel care se ocupa strict cu diagnosticarea, preventia si tratarea anomaliilor dento-faciale, cum ar fi: muscatura inversa, prognatismul mandibular, muscatura adanca si cea deschisa, inghesuirea dentara.

La ce varsta este bine sa se realizeze prima consultatie ?

Ideal ar fi ca parintii sa se prezinte la un consult ortodontic inca de la varsta de 6-7 ani a copilului, astfel incat medicul ortodont poate preciza daca sunt sau vor fi probleme in sfera oro-maxilo-faciala. In urma acestui consult se va determina varsta optima de incepere a tratamentului ortodontic.

Exista o varsta limita pentru a beneficia de tratament ortodontic ?

NU! Datorita avantajelor pe care le au aparatele ortodontice fixe, autoligaturante sau aliniatori transparenti chiar si pacientii trecuti de varsta adolescentei se pot prezenta la medicul ortodont.La aceasta varsta tratamentul ortodontic poate fi chiar si o etapa de pregatire in scopul realizarii unor lucrari protetice ulterioare ( paralelizarea unor dinti, viitori stalpi de punte, inchiderea unor spatii, crearea de spatiu, intruzii, extruzii, etc.)

Aparat fix sau mobil ?

In perioada de crestere a copilului, medicul ortodont poate opta pentru un aparat mobil, in functie de anomalia dento-maxilara a copilului. Dupa varsta de 11-12 ani este indicata purtarea unui aparat fix. Controalele periodice sunt extrem de importante pentru evolutia pozitiva a tratamentului.

Tipuri de aparate ortodontice :

  • Aparate mobile
  • Aparate vestibulare fixe: cu bracket-uri metalice , ceramice si cu bracket-uri din safir (discret)
  • Aparate Alignere: Clear Aligner si Invisalign (incognito)

 

Posibile disconforturi:

  • Disconfortul initial ( 3- 6 zile) dupa colarea (aplicarea) aparatului este normal;
  • Pot aparea iritatii ale mucoasei bucale ( in acest caz folositi ceara ortodontica, acoperind partea care va cauzeaza probleme);
  • Un mic disconfort dupa fiecare activare este normal;

Igiena orala:

  • Spalati dintii dupa fiecare masa/ gustare, urmand instructiunile pe care vi le-a dat medicul;
  • Utilizati periuta  interdentara si ata dentara ca metoda auxiliara de curatare a dintilor;
  • Alimentele nerecomandate sunt : alune, popcorn, chipsurile, caramelele,  jeleuri, guma de mestecat;
  • Fructele si legumele inainte de a le consuma trebuie taiate in bucati cat mai mici.

Pentru cele mai bune rezultate, pacientul se va prezenta lunar la un control in  vederea activarii aparatului si a verificarii evolutiei tratamentului. 

 

 

 

Aparat 1
zahnarzt-zeigt-patientin-aligner-1024x576.jpg
9b41bf58b4f731285c6a4d8764694b89