Ce este implantul dentar?

          Implantul dentar consta in o piesa din titan pur (99,95%), care este special tratata si, in general, are forma unui surub. Scopul sau este de a crea o radacina artificiala in osul maxilarului, acolo unde lipseste un dinte sau mai multi dinti naturali. Reconstructia este formata din doua segmente: unul intraosos (implantul) si unul supraosos numit bont protetic.

Care sunt avantajele unui implant dentar?

  • Durata de viata indelungata;
  • Protejezi dintii existenti. Nu este necesar sa intervii asupra dintilor sanatosi, asa cum se intampla in cazul puntilor dentare, unde dintii vecini trebuie slefuiti;
  • Costuri reduse in comparatie cu puntile dentare clasice;
  • Interventie rapida si fara durere;
  • Restaurezi functionalitatea danturii;

Cine sunt candidatii la implanturi dentare?

            Implanturile dentare sunt recomandate pacientilor peste 18 ani si au ca scop inlocuirea dintilor lipsa. O stare de sanatate generala buna si o calitate corespunazatoare a masei osoase pe zona in care urmeaza sa se insere implanturile sunt conditii necesare pentru reabilitarea zonelor edentate. Medicul implantolog, in urma realizarii tuturor investigatiilor (clinice si paraclinice) propune pacientului tratamentul optim pentru obtinerea celor mai bune rezultate pe termen lung.

Procedura chirurgicala de inserare implanturi dentare realizata in clinica stomatologica

            Astazi, majoritatea procedurilor chirurgicale dentare realizate in cabinetul stomatologic pentru inserarea implanturilor dentare permit pacientilor sa se intoarca acasa in aceeasi zi. Diagnosticarea problemelor stomatologice ce necesita tratamente de natura chirurgicala se face printr-o evaluare complexa, constand in examen clinic si radiologic. Pentru a crea premisele unui diagnostic corect si a unui tratament cu prognostic cat mai mare pe termen lung, medicul chirurg va recomanda pacientului realizarea unor investigatii radiologice, in functie de natura afectiunii dentare: radiografie panoramica (RX panoramic), radiografie retroalveolara (RX retroalveolar), status dentar sau bilant radiologic (RX retroalveolar al tuturor dintilor), Tomografie Computerizata (CT) pentru evidentierea cantitatii si calitatii masei osoase in vederea inserarii de implanturi dentare si pentru evidentierea eventualelor afectiuni sinusale (in cazul interventiilor de ridicare de sinus – sinus lift surgery).

           Dupa aceasta interventie chirurgicala, timpul de vindecare al celulelor osoase (osteoclaste si osteoblaste) poate fi de cateva luni, pentru a creea un tesut osos nou in jurul implantului, proces numit osteointegrare. Osteointegrarea este de obicei usor acceptata de un organism sanatos. Implantul poate servi drept suport pentru o coroana ceramica, zirconiu sau acrilat, punte fixa sau proteza mobilizabila.          

           Perioada de vindecare dupa operatia de inserare a implanturilor dentare dureaza intre 3 si 6 luni. In acest  timp, in functie de situatia clinica, pacientul poate beneficia de o lucrare protetica provizorie care sa asigure functionalitatea si estetica pana la momentul in care lucrarea definitiva va putea fi realizata.

 

PROTETICA PE IMPLANTURI DENTARE cuprinde pe scurt:

Implantul dentar (partea care se insera in os);

bontul protetic al implantului (cel pe care va sta restaurarea protetica);

 coroana ceramica pe implant (restaurarea protetica finala).

 

Recomandari pentru purtatorii de implante dentare

               E bine de precizat ca dupa operatie pacientii trebuie sa respecte o igiena locala foarte buna, deoarece in lipsa acesteia apar inflamatii gingivale care pot conduce la pierderea implantului. Se impune astfel necesitatea realizarii controalelor periodice la fiecare 6 luni.

Concluzii despre implanturile dentare

              Implantul dentar reprezinta una din marile descoperiri ale medicinei dentare, aducand solutii revolutionare si speranta pacientilor edentati (cu dinti lipsa), in anumite cazuri schimband practic vietile oamenilor. Inserate pe locul fostelor radacini, implanturile dentare constituie practic baza noilor dinti, care vor avea rol functional si o estetica asemenea dintilor naturali. Pacientii protezati prin implanturi recastiga abilitatea de a manca aproape orice si zambesc cu incredere, stiind ca noii lor dinti arata impecabil. Prin inserarea implantelor dentare se pastreaza integritatea structurii faciale (a arcadelor dentare), reducand inconvenientele pe care le produce pierderea unuia sau mai multor dinti. Implanturile dentare reprezinta la ora actuala singura posibilitate de a inlocui dintii lipsa prin protezare fixa (diferita de protezele mobile, care trebuiesc indepartate din gura pentru igiena), rezultand un zambet frumos si sanatos

 

Centrul Stomatologic HevaDent va pune la dispozitie o gama premium de implanturi dentare, atent alese in functie de particularitatea fiecarui pacient.

Dentium Logo
Strauman
bredent