Ce este parodontologia?
Parodontologia este o ramura a medicinei dentare specializata in tratamentul afectiunilor gingivale, precum gingivita si parodontita. Aceasta disciplina se concentreaza pe diagnosticarea si tratarea bolilor care afecteaza gingiile si tesuturile de sustinere a dintilor.
Semnele bolii parodontale
Orice debut al bolii se remarca printr-o serie de semne, care pot fi persistente sau sporadice. In cazul bolilor parodontale, în functie de stadiu, se pot identifica urmatoarele semne:
- Sangerari dentare sporadice sau persistente in timpul periajului, la atingerea gingiilor sau fara un motiv evident.
- Gingii inflamate, de culoare rosie aprinsa, violet si chiar albastrui;
- Respiratie neplacuta, cauzata de cresterea bacteriilor si/sau aparitia unor infectii;
- Gust afectat.
- Retractia gingivala, cu radacinile dintilor devenind din ce in ce mai vizibile;
- Durere in timpul mestecarii
- Mobilitatea dintilor.
Specialistul in parodontologie este cel dedicat acestei discipline si cel mai capabil sa ofere un diagnostic precis si sa recomande o terapie adecvata pentru oprirea progresiei sau tratarea bolilor parodontale.
Diagnosticul bolilor parodontale
Pentru a determina daca suferi de o afectiune parodontala sau este vorba despre o alta problema stomatologica, este esential sa faci o programare intr-un cabinet stomatologic, la medicul specialist.
Pe langa examinarea clinica initiala, va fi necesara realizarea unor radiografii locale sau a unei radiografii panoramice pentru a evalua intreaga cavitate bucala.
Diagnosticul poate fi stabilit doar de catre medicul specialist, in urma analizei radiografiilor si realizarii unei fise parodontale clinice.
Tratamentul afectiunilor parodontale
Dupa ce diagnosticul este stabilit, parodontologul va recomanda cea mai buna solutie de tratament. Pentru eficacitate si oprirea evolutiei bolii, se pot aplica atat interventii imediate, cat si recomandari de igiena dentara corecta.
Tratamentul gingivitei
Tratamentul gingivitei presupune aplicarea profilaxiei speciale profesionale in cabinet. Acesta include detartraj si periaj profesional, folosind instrumente clasice sau aparatura de ultima generatie ( Tehnologia GBT ).
Tratamentul parodontitei
Tratamentul parodontitei implica interventii mai complexe. Acestea pot fi tratamente cu actiune locala pentru decontaminarea bacteriana parodontala sau tratamente chirurgicale cu ajutorul laserelor dentare. Utilizarea unei aparaturi performante asigura rezultate mai bune si o recuperare mai rapida.
Terapia de mentinere
In cazul afectiunilor parodontale, terapia de mentinere este esentiala pentru a opri evolutia bolii si a inlatura problemele. Aceasta se realizeaza prin sedinte periodice de reevaluare si de igienizare riguroasa a zonelor afectate.
In tot acest proces, implicarea, intelegerea si cooperarea pacientului sunt esentiale pentru obtinerea si mentinerea rezultatelor.
Igiena dentara corecta este obligatorie pentru a preveni atat afectiunile parodontale, cat si alte probleme stomatologice. Aceasta include periajul de cel putin doua ori pe zi, folosirea aței dentare și a periuțelor interdentare, clatirea cu apa de gura si vizite regulate la dentist la fiecare 3 luni.