Profilaxia reprezinta prima si cea mai importanta etapa a ingrijirii dintilor, care are in vedere prevenirea imbolnavirii dintilor, detectarea afectiunilor dentare si mentinerea unui zambet frumos si sanatos.

Respectarea masurilor profilactice salveaza timp si efort si elimina eventualul disconfort al tratamentelor stomatologice.

Dupa fiecare masa, resturile alimentare ce raman pe dinti si intre dinti favorizeaza formarea si depunerea placii bacteriene si a tartrului dentar, acestea favorizand aparitia cariei dentare, a bolilor gingivale si in final pierderea dintilor.

Profilaxia presupune in primul rand igienizarea dentara zilnica, suplimentata si completata de igienizarea dentara profesionala realizata la un interval de 6 luni.

Profilaxie personala:

Periajul dentar regulat si folosirea mijloacelor complementare de igienizare(periuta interdentare, ata dentara, dus bucal), alimentatia sanatoasa.

Profilaxie profesionala:

Consultatia, periajul profesional si detartrajul ( detartraj clasic sau tehnologia GBT) – efectuate de doua ori pe an.

Pasta de dinti:

Majoritatea pastelor de dinti au ca si componente de baza calciul, fluorul si o substanta antiseptica. Exista insa si paste de dinti cu o componenta usor abraziva sau chiar substanta usor anestezica. Indiferent insa de tipul de pasta de dinti ales, nu uitati ca numai un periaj corect ca tehnica, durata si frecventa completeaza calitatea pastei de dinti.

Ata dentara (Dental Floss):

Ata dentara se gaseste in farmacii, in cabinete dentare sau in hipermarket, se recomanda utilizarea ateide dinti cel putin o data pe zi, iar atunci cand nu este posibil, minimum de trei ori pe saptamana. Aceasta poate reduce riscul aparitiei cariilor cu pana la 80%, cu ajutorul pastei de dinti putand fi indepartata placa bacteriana din zonele greu accesibile periajului (spatiile interdentale).

Apa de gura:

Apa de gura este un produs antiseptic, antibacterian, ce combate dezvoltarea microbilor patogeni in cavitatea bucala. Aceasta nu inlocuieste periajul dentar, ci il completeaza.

Periuta interdentara:

Este recomandata purtatorilor de punti dentare si aparate ortodontice fixe. Este de marimi diferite si asigura curatarea zonelor inaccesibile altui tip de periute.

Periuta de dinti electrica:

Desi unii pacienti sunt motivati de faptul ca periuta electrica este mai eficienta si simt ca dintii se curata mai bine, este important sa se respecte aceleasi reguli de periaj. Se recomanda inlocuirea capului periutei la interval de 3 luni sau mai devreme in cazul in care perii au inceput sa se uzeze.

Periuta de dinti manuala:

Periuta de dinti trebuie sa aiba peri moi (soft) sau medii (medium) ca duritate pentru a evita lezarea gingiei. Recomandam schimbarea periutei de dinti la interval de trei-patru luni. Periuta de dinti uzata nu poate curata eficient dintii!

Dusul bucal:

Aparatul prezinta un recipient in care se pune apa sau apa de gura si o ansa (sau doua, in functie de tipul aparatului). Ansa proiecteaza solutia cu o presiune reglabila, sub forma unui jet unic sau difuz. Dusul bucal este indicat pentru curatarea zonelor greu accesibile si pentru masaj gingival.

Igienizarea dentara profesionala:

Printr-o igiena orala defectuoasa placa dentara se poate transforma intr-un depozit aderent pe dinti numit tartru, acesta formandu-se prin mineralizarea placii bacteriene care serveste ca matrice (“burete”) pentru sarurile din saliva.

Aceasta procedura stomatologica consta in eliminarea depozitelor de tartru de pe dinti si din zona subgingivala. Aglomerarile rugoase de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizand acumularea si proliferarea de bacterii care constituie un rezervor de toxine si un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar si in cazul in care este efectuat corect si regulat, nu este eficient in a indeparta si depunerile de tartru care se acumuleaza periodic pe dinti; este necesara deci interventia de curatare profunda si de indepartare profesionala a tartrului.

Realizata la un interval regulat de timp ( 3-6 luni) , aceasta procedura reduce si chiar elimina riscul aparitiei afectiunilor gingivale.

 

Clinica Hevadent recomanda efecturarea igenizarii profesionale la anumite intervale de timp :

  • O interventie anuala pentru pacienti fara lucrari ptotetice, fara implanturi dentare si fara probleme parodontale si gingivale;
  • Doua interventii pe an la pacientii cu lucrari protetice si implanturi dentare;
  • Patru interventii pe an (1 interventie la 3 luni) la pacientii cu probleme parodontale si gingivale, unde sunt prezente mobilitate dentara si sangerari gingivale.